Hoe kun je beginnen met Tantra?

Misschien heb je een podcast gehoord over Tantra of heb via de Social media iets gezien over Tantra workshops en je vraagt je af of dat iets voor jou en je eventuele partner is.  Maar hoe begin je dan?

Ik neem je in dit blog mee in mijn start en hoe ik zelf 17 jaar geleden Tantra ging ontdekken en verdiepen. 

Onderzoek

Voordat je begint kun je eens onderzoeken op internet welke stromingen er zijn binnen Tantra. Begrijp de filosofie erachter en wat je kunt verwachten. Onderaan dit blog geef ik een paar boektitels. Ook het boek waar ik destijds mee gestart ben staat erbij. 

Solo tantra

Tantra kun je heel goed ontdekken zonder partner. Veel meditaties en oefeningen doe je op jezelf. Als je na het lezen en zelf oefeningen doen toch behoefte hebt om Tantra te beleven met anderen dan zijn er veel plaatsen waar je als single aan kunt deelnemen.  Tijdens de workshops is het heel belangrijk dat de workshopgever helder is over de grenzen en wensen van jou. Hier kun je contact over opnemen met de facilitator. Misschien heb je wel een partner maar wil hij/zij niet deelnemen dan ben jij ook welkom in een groep. Zelf ben ik ook Solo gestart met Tantra en dat heeft mijn pad van persoonlijke ontwikkeling echt verrijkt. 

Samen met je partner Tantra ontdekken

Open communicatie is heel belangrijk als je samen gaat starten met Tantra. Wees bereid om te erkennen en nieuwe dingen uit te proberen, maar respecteer altijd elkaars grenzen. Praat met elkaar ook over wat je spannend vindt. Ik kan deze tip echt vanuit mijn hart aan je geven omdat ik zelf ook zo heb ervaren dat wanneer je dat niet doet je ook juist uit elkaar kunt groeien in plaats van meer verbinding.

Maar wat doe je nou bij een Tantra sessie of workshop?

Iedere sessie of workshop is anders maar als rode draad kan ik je de Big five van Tantra toelichten.

Meditatie
Rust in je hoofd, rust in je lijf. Helemaal aanwezig zijn in het moment.

Ademen
Bewuste ademhaling speelt een grote rol in Tantra. Je leert technieken voor diepe, langzame ademhaling.

Bewegen
Wat mag erbij hou in beweging komen? Door actieve meditaties en dans

Aanraken
Met aandacht de ander aanraken of zelf aangeraakt worden. Alles in overeenstemming. Ook de massages horen hierbij.

Reflecteren
Tantra is een pad waarbij je jezelf kunt leren kennen. In verbinding komen met jouw bron.

Wil je liever een individueel traject om tantra te ontdekken?

Misschien wil je helemaal niet in een groep starten maar juist één op één contact of samen met je partner een duo sessie ervaren. Zelf ben ik begonnen met een weekend Tantra en daarna heb ik een jaar lang sessies gevolg bij een Tantra leraar. Dit kan ik je zeker aanraden! 

Ontdekkingsreis!

Onthoud dat Tantra een persoonlijke reis is en dat iedereen het op haar/zijn manier ervaart. Het belangrijkste is om open te staan voor nieuwe ervaringen en als je het samen met je partner gaat ontdekken, elkaars tempo met liefde en respect te behandelen.

Tantra is een leerproces (geen fastfood!!) en het kan tijd kosten om de volledige diepte ervan te begrijpen en te ervaren. Heb geduld!

Als je geïnteresseerd bent in het verdiepen van je Tantra-beoefening, overweeg dan om workshops te volgen, boeken te lezen of samen te werken met een ervaren Tantra-beoefenaar.

Ik wens je een mooie ontdekkingsreis!

Website: www.tantrawijzer.nl en www.lienekepostema.nl

Literatuur:

Tantra , een weg naar intimiteit en extase. Een handleiding tot een intense en totale seksuele  ervaring.

Auteur: Margot Anand  (mijn eerste Tantra boek!)

 

Urban Tantra. In Urban Tantra heeft seksuoloog Barbara Carrellas de eeuwenoude tantra beoefening vernieuwd voor de moderne, seksuele ontdekkingsreizigers die nieuwe grenzen willen ontdekken.

Auteur: Barbarea Carellas

 

Tantra, het geheim van de liefde.

Auteurs: Jan de Boer en Caroline van Wijngaarden